flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати опитування громадян – відвідувачів суду із застосуванням методології карток громадянського звітування

01 грудня 2015, 11:52

Звіт містить результати дослідження громадського сприйняття роботи Жовківського районного суду Львівської області, яке було проведене благодійними організаціями «Твоє право» і «Право і Демократія» у червні 2015 року.

Загальна площа будівлі суду складає 796,8 кв. м., містить 4 зали судових засідань. Станом на 01 червня 2015 року штат суду складали 5 суддів та 24 працівників апарату суду. Кількість справ, що перебувала в цей момент на розгляді - 1589 справ. У суді опитано 80 осіб. Більшість опитаних - жінки (53,8%). Половина респондентів з повною вищою освітою (50,0 %), з яких 26,3 % мають вищу юридичну освіту. Більшість опитаних не проживають у населеному пункті де розташований суд (61,2%). Більшість (76,3 %) респондентів представляють в суді особисто себе, ще 17,5 % - інтереси інших осіб (є адвокатами, юрист-консультантами). Для більшості респондентів це перший судовий процес (56,3%), 2-5 разів були учасниками - 22,5 % респондентів, також 21,2% - брали участь у судовому процесі 6 разів і більше разів. Переважна частка відвідувачів (58,8%) - учасники цивільного процесу, кримінального процесу - 22, 5%, решту 16,3 % адміністративного процесу. У 46,2 % респондентів справа знаходиться на стадії розгляду, у 20,0% респондентів розгляд справи завершено (винесено рішення), і для 33,8 % розгляд справи ще не розпочато.
Загалом обізнаними про роботу суду є 37, 5 %, цілком обізнаними з роботою суду (38,8%), 21,2 % майже не обізнані, а 2,5% зовсім не знають нічого про роботу суду та суддів.

Переважна більшість респондентів (93,3%) в цілому оцінили якість роботи у Жовківському районному суді Львівської області на «задовільно», «добре» або «відмінно», і тише 6,7 % - на «погано» або «дуже погано». За 5-бальною шкалою середня оцінка якості роботи суду становить 4,76 бали.

Середні оцінки роботи суду за вимірами (складовими) якості представлено в наступній таблиці:

Виміри якості                                                          Оцінка                             Найвищі оцінки по Львівській області
Доступність суду 4,42 4,53
Зручність та комфортність перебування 4,80 4,83
Повнота та ясність інформації 4,91 4,94
Сприйняття роботи працівників апарату 4,84 4,84
Дотримання строків судового розгляду 4,69 4,88
Сприйняття роботи суддів 4,84 4,90

Як бачимо з таблиці, у Жовківському районному суді Львівської області позитивною оцінкою відвідувачі суду оцінили показники повноти та ясності інформації, відвідувачів суду повною мірою задовільняє наявна у суді інформація щодо зразків документів, інформація щодо справ призначених до розгляду, інформація про розташування кабінетів, залів судових засідань, правил допуску та перебування у суді, інформація розміщена на веб-сторінці, зручність розташування інформаційних стендів тощо.

Також, у Жовківському районному суді Львівської області, на достатньому рівні відвідувачі оцінили якість роботи суддів та працівників апарату суду, відзначили те, що працівники апарату суду при спілкуванні виявили професіоналізм, повагу та бажання допомогти, судові засідання розпочинались вчасно, судом враховувались побажання при призначенні справ дня та часу засідання, вчасно отримувались повістки та повідомлення про розгляд справи. Найнижче за оцінками респондентів забезпечується доступність суду, відвідувачам суду не легко було знайти будівлю суду, та не зручно діставатись до неї громадським транспортом.

На наступному рисунку проілюстровано, в яких напрямках Жовківський районний суд Львівської області має удосконалювати свою роботу, аби мати найвищі в області оцінки якості за основними вимірами (середнє значення за 5-бальною шкалою):

Серед пропозицій щодо покращення якості роботи Жовківського районного суду Львівської області відвідувачі зазначили зокрема такі: «вчасно розпочинати засідання», «збільшити кількість місць для очікування», «покращити прибирання», «забезпечити персонал всім необхідним для роботи», «встановити апарат з кавовими напоями» тощо.

Серед інших зауважень та пропозицій щодо покращення роботи Жовківського районного суду Львівської області на які вказали відвідувачі, слід звернути увагу на такі: покращити доступність суду для осіб з обмеженими можливостями, розмістити вказівники на зупинках громадського транспорту, збільшити матеріально-технічне забезпечення суду.

Критичний аналіз результатів опитування та їх обговорення з суддями та працівниками апарату суду дозволив розробити такі рекомендації, які можуть бути реалізовані найближчим часом:

  • Розробити вказівники з автошляхів, які б вказували на розташування будівлі суду; Подбати про розміщення інформації про розташування будівлі суду на зупинках громадського транспорту;
  • Покращити умови доступу до суду для осіб з обмеженими можливостями, зокрема, здійснити пониження тротуарів, встановити кнопку виклику;
  • Розмістити у холі суду план-схему розташування кабінетів, канцелярій, залів судових засідань;
  • Збільшити кількість місць для оформлення документів, підготовки до засідання;
  • Забезпечити дотримання графіку розгляду справ;
  • Покращити якість роботи веб-сторінки суду, розмістивши на ній корисну для громадян інформацію (зразки документів, витяги з законодавства, інформація про судовий збір, графік розгляду справ і т.д.);
  • Підвищити рівень поінформованості учасників судового процесу про діяльність суддів та суду шляхом залучення НГО до створення інформаційно-роздаткових матеріалів чи проведення публічних заходів для громадськості.